Acceptance en Commitment is een vorm van psychotherapie uit de gedragstherapeutische stroming. Bij deze vorm van therapie wordt niet primair gericht op het bestrijden van klachten. Het doel is om mentaal veerkrachtiger te worden. Binnen deze vorm van therapie leer je omgaan met jouw emoties. Het voorkomt dat jij een zinloos gevecht aangaat met jouw klachten en ruimte creëert om op andere dingen te kunnen focussen. Dat betekent dat jij met behulp van ACT leert op een flexibele manier omgaan met tegenslagen en deze te accepteren zodat jij je aandacht kan verleggen naar belangrijkere zaken.

Het ACT-model

Hoe wordt ACT toegepast? Stel jij bent een fanatieke wielrenner. De laatste tijd merk jij dat er steeds meer onverklaarbare klachten ontstaan. Bijvoorbeeld een pijnlijke knie. Door dit ongemak ga jij steeds meer met tegenzin en ongemak wielrennen. Dit kan mentaal een tegenslag opleveren. Wanneer dit gebeurd is het mogelijk dat deze tegenslag een rol gaat spelen in het gezinsleven. Om dit tegen te gaan ga jij extra inzetten op verschillende vormen van sport om toch te kunnen wielrennen en de klachten alleen maar erger worden. Hierdoor belandt je in een vicieuze cirkel. Om flexibel leren om te gaan met tegen slagen wordt door therapeuten het ACT-model ingezet. Het ACT-model bestaat uit 6 stappen:

  • Acceptatie: Het accepteren van de vervelende situatie
  • Defusie: het afstand nemen met jouw gedachten van de ontstane situatie
  • Zelf als proces: Flexibel leren omgaan met jouw zelfbeeld
  • Contact met hier en nu: De aandacht verleggen naar de huidige situatie
  • Waarden: Hierbij wordt stilgestaan bij wat er echt belangrijk is
  • Waarden gericht gedrag: Investeren in jouw waarden

Wat kan ik met een ACT-training?

Met een ACT Training leer jij anderen omgaan met dit soort situaties. Het zijn meerdaagse cursussen waarbij jij als cursist les krijgt van ervaren ACT trainers. Gedurende een cursus worden meerdere casussen uit de praktijk behandeld en ga jij ook aan de slag met deze casussen. Bij de cursus ga jij in de praktijk fanatiek aan de slag en leer je niet alleen luisteren, maar vooral ook veel toepassen. Na afronding van de opleiding ontvang jij een certificaat en mag jij je ACT-therapeut noemen. Naast een basis cursus is het ook mogelijk om aanvullende modules te volgen.

Waar kan ik de ACT-opleiding volgen?

Jij kan de ACT opleiding in Amsterdam volgen. De cursus volg jij bij Invivo Academy. Het is een meerdaagse cursus waarbij jij kan kiezen uit de aanvullende modules over verslaving en therapeutische relatie. Bedenk voor het volgen van de opleiding welke modules het beste bij jouw vakgebied past.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *